Aarde warmt snel op als kunstmatige wolk verdwijnt – Klimaatverandering – VK

Een kunstmatige reflecterende wolkenlaag om de opwarmende aarde te koelen vormt een enorm risico zodra hij wordt stopgezet, concluderen Amerikaanse onderzoekers uit computermodellen.

In het blad Environmental Research Letters schrijven Kelly McCusker van de Universiteit van Washington en collega’s over het stopzetten van zogeheten solar radiation management (SRM). Daarbij worden hoog in de atmosfeer duizenden tonnen zwaveldioxide losgelaten, waardoor een witte laag ontstaat die zonlicht weerkaatst. Daardoor vermindert de opwarming.

Dat systeem werkt op papier. Dan moet echter wel het zonnescherm permanent in stand worden gehouden en de uitstoot van broeikasgassen sterk worden verminderd, aldus McCusker.

Niveaus van eind vorige eeuw

McCusker rekende door wat er gebeurt als in 2035 een zwaveldioxide-scherm wordt aangelegd. Als dat in stand blijft, koelt het zelfs bij blijvende uitstoot van broeikasgassen de atmosfeer af tot niveaus van eind vorige eeuw. Mogelijk veranderen dan wel circulatiepatronen in de atmosfeer en de oceanen en loopt de ozonlaag gevaar.

lees het hele artikel via Aarde warmt snel op als kunstmatige wolk verdwijnt – Klimaatverandering – VK.

Advertisements